追蹤
翰林阿緯哥哥的教學百寶箱
關於部落格
這是翰林出版帥帥阿緯哥哥的部落格
主要是一些活動的照片以及實用的連結
希望對各位老師們能有些幫助
  • 2975

    累積人氣

  • 0

    今日人氣

    0

    追蹤人氣

2012第五屆英數達人!! 報名開始了!!

~2012 年第一屆AML4 競賽將於四月中旬後試辦,敬請期待!~ 2011 Math League中文示範題型 (第一階段 數學個人競速賽) 1. 在英文字母中,刪除掉“apple”中的字母後,還剩下幾個字母? (A) 22 (B) 21 (C) 20 (D) 19 2. 2011+ 201+ 20 + 2除以10的餘數為 (A) 1 (B) 2 (C) 4 (D) 8 3. 888 + 444 + 222 = 222 × ? 。 (A) 3 (B) 6 (C) 7 (D) 8 4. 有60位家長參觀學校的戲劇表演,若其中媽媽的人數是爸爸人數的3倍,則參觀學 校的家長當中,有 位是媽媽。 (A) 15 (B) 20 (C) 40 (D) 45 5. 66 + 34 + 66 + 34 + 66 + 34 + 66 + 34 + 66 + 34 + 66 +34 + 66 + 34 + 66 + 34 + 66 + 34 + 66 + 34 =_____。 (A) 1000 (B) 900 (C) 660 (D) 100 6. 下列哪一個選項中的數不是123456的因數? (A) 3 (B) 4 (C) 6 (D) 7 7. 乘上11後為偶數的質數有 個。 (A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3 8. 下列哪一個選項的圖形一定有互相垂直的兩邊? (A) 長方形 (B) 菱形 (C) 梯形 (D) 平行四邊形 9. 1× 2 + 3× 4 + 5× 6 + 7 × 8 = ____。 (A) 36 (B) 100 (C) 1256 (D) 4680 10. 在2011年時,一個星期的天數佔二月份天數的百分比為 。 (A) 4% (B) 7% (C) 25% (D) 35% 11. 今年瑞吉兒的撲滿有200美元,去年撲滿的錢比今年撲滿的錢少 80%,請問去年瑞吉兒的撲滿有 美元。 (A) 20 (B) 40 (C) 80 (D) 160 【 附件 一 】 6 12. 賽德和蘇珊現在年齡加起來有30歲,如果八年前賽德的年紀跟蘇珊兩年前的年紀 相同,那麼賽德現在幾歲? (A) 12 (B) 18 (C) 22 (D) 28 13. 2011 2011 2011 2011 2011 2011 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 =____。 (A) 2012 6 (B) 2016 6 (C) 2011 36 (D) 2016 36 14. 貝塔市的公車路線從33號開始編號,以每次加3號的方式, 一直編到66號,則貝塔市的公車路線有幾條? (A) 14 (B) 13 (C) 12 (D) 11 15. 兩個正整數的平均為10且相乘為91,則兩數中比較小的數 是多少? (A) 7 (B) 9 (C) 11 (D) 13 16. 32的所有正因數總和為____。 (A) 7 (B) 24 (C) 30 (D) 63 17. 一個水龍頭每5分鐘滴一次水,則24小時共滴水 次。 (A) 36 (B) 72 (C) 144 (D) 288 18. 如右圖所示,一個長方形被劃分成四個全等的區域,若非陰影區 域的全部面積為12,則原長方形面積為________。 (A) 4 (B) 16 (C) 18 (D) 48 19. 20到50中的所有奇數的平均是多少? (A) 33 (B) 34 (C) 35 (D) 36 20. 比40小的最大質數與比20大的最小質數的差是多少? (A) 14 (B) 16 (C) 18 (D) 19 21. 4 : 40的後40分鐘相當於 的前40分鐘。 (A) 5 : 20 (B) 6 : 00 (C) 6 : 20 (D) 6 : 40 22. 201 201 201 9 ×10 = 6 × ? 。 (A) 201 13 (B) 201 15 (C) 201 17 (D) 201 19 23. 的20%的10%是30。 (A) 30 (B) 300 (C) 600 (D) 1500 7 24. 6 × 7 × 8 × 9與7 × 8× 9 ×10的最大公因數為______。 (A) 7 × 8× 9 (B) 2 × 7 × 8× 9 (C) 6 × 7 × 8 × 9 (D) 7 × 8× 9 ×10 25. 12345以四捨五入方法取概數到百位後,除以1230,再乘以123,最後所得到的 數是多少? (A) 12340 (B) 1234 (C) 1230 (D) 123 26. 派特最少要用 幾塊2× 2的地磚(注意:2× 2的地磚不能切割)才能將地板上 7×7的區域完全覆蓋。 (A) 13 (B) 14 (C) 15 (D) 16 27. 在小於1000的正整數中,有 個數是4的倍數但不含數字5 (A) 206 (B) 207 (C) 208 (D) 209 28. 比例3:5等於______。 (A) 1 1 : 3 5 (B) 13:15 (C) 30 :50 (D) (1+ 3) : (1+ 5) 29. 我隨意挑選一個數,發現這個數的所有正因數總和比這個數的兩倍還小,請問我 選到的數可能是 。 (A) 12 (B) 16 (C) 20 (D) 24 30. 右圖是由邊長為1,2,3的正方形所構成,請求出這個圖 形的周長。 (A) 18 (B) 20 (C) 21 (D) 22 31. 布萊德騎滑板車以每小時5公里的速率前往卡琳的家,然後再以每小時7公里的速 率沿著相同的路回家,試問來回一趟,他的平均速率是每小時多少公里? (A) 5 5 7 (B) 5 5 6 (C) 6 (D) 1 6 6 32. (1× 2 × 3×× 50) − (1× 2 × 3×× 49) = (1× 2×3×× 48)× ? (A) 2 49 (B) 2 50 (C) 49 (D) 50 33. 有10位選手參加西洋棋錦標賽,每場比賽都有兩個選手,且每位選手與其他所有 的選手都恰比賽一場,則此次錦標賽會有 場比賽。 (A) 100 (B) 90 (C) 50 (D) 45 8 34. 爸爸的寵物店有26隻貓和15隻魚要賣,如果6隻魚有斑點, 而且有斑點的貓和有斑點的魚的總數是沒有斑點貓的3倍, 請問有斑點的貓和有斑點的魚加起來有幾隻? (A) 8 (B) 9 (C) 18 (D) 24 35. 1 54 化成小數後,小數點右邊第2011位數字為________。 (A) 0 (B) 1 (C) 5 (D) 8 9 2011英數達人 第二階段數學團隊賽示範例題 1. 如圖所示,四個相疊的正方形,邊長分別是5、7、9、11。這四個正方形相疊後 產生三種顏色的區域,問:顏色最深區域及最淺區域的面積差是多少? (10分) 2. 某渡假村分為住宿區及海洋公園遊樂區。因為兩區相隔有一段距離,所以此渡假 村備有三種交通工具以供遊客接駁使用。有關這三種交通工具的訊息如下表: 【註】班距是指連續兩班發車的時間差。 今天陳小明一家人在住宿區吃完早餐到達接駁站時間是早上08: 46,則最快這一 家人可以在幾點幾分到達海洋公園遊樂區?(請詳細說明作法) (10分) 3. 一個大矩形被分割成九塊小矩形(如下圖所示),其中小矩形內的數字表示該矩形的 面積。試求下圖中大矩形的面積為何?(下圖長寬比例並不正確) (10分) 1 2 3 4 16 空中纜車 小火車 巴士 首班車 07 : 00 07 : 00 07 : 00 班距 30分 16分 12分 車程 20分 30分 35分 10 4. 海綿寶寶跟派大星路過泡芙阿姨駕訓班,看到駕訓班外面新架了一幅長350cm、 高50cm的廣告看板,上面打著「CHANGE」字樣。若每個字母的長、寬都是 50cm,字母和字母的間隔均為10cm,試問「CHANGE」字樣的面積是多少2 cm ? (10分) 5. 一個五位數無論從左而右讀或從右而左讀都是一樣的,例如:12321、29092。 請問所有這樣的五位數中,各位數字總和為25的共有多少個? (例如:73537和80908 就是其中的兩個。) (10分) 6. 據英國《每日郵報》報導:「英國威爾特郡首見3D 麥田! 這次的奇景跟以往不同,設計更上一層樓,精準的運用光線 投射創造出3D 的圖像。」 假設我們把這3D 麥田,做成如右圖的立體圖形,且每一條 線段都是1單位。 試回答下列問題: (15分) (1) 這個3D 圖像的體積為___立方單位。 (2) 這個3D 圖像的表面積為____平方單位。 (3) 這個3D 圖像的頂點(線段與線段之接點)共有___個。 7. 如右圖,在3×3的方格紙上,每個小正方形的頂點稱為格子 點。則以格子點為頂點的等腰直角三角形中: (15分) (1) 以A 點為直角頂點的等腰直角三角形共有多少個? (2) 以B點為直角頂點的等腰直角三角形共有多少個? (3) 以C點為直角頂點的等腰直角三角形共有多少個? 11 2011英數達人 第二階段英文團隊賽示範例題 Question 1: Look at the chart below and answer the questions. (10%) Group 1 shampoo toothbrush tub stove Group 2 deer snake turtle lizard Group 3 ostrich chicken parrot penguin Group 4 saxophone French horn flute drum Which item above does not belong in each group? Please give a reason why it does not belong to that group: a. ________ does not belong in Group 1 because __________________. b. ________ does not belong in Group 2 because __________________. c. ________ does not belong in Group 3 because __________________. d. ________ does not belong in Group 4 because __________________. Question 2: Look at the categories below and choose the best answer. (10%) a. Which one is not an endangered animal? b. Which dinosaur has feathers? c. Which sport does not use a ball? d. Which liquid is closest to PH level of 7? e. Which one is the hardest substance in the world? Question 3: Read the questions below and answer them in complete sentences. (10%) a. How many minutes are there in 20 hours? b. How many months have 31 days? What are they? c. Which months in the year have eight letters in them? d. When is the next leap year? e. Maria's birthday is April 20th, 1986. What is her Chinese zodiac? (Ex: Year of the dragon) Categories: Selections Sports: [tennis, diving, soccer, bowling] Dinosaurs: [Tyrannosaurus Rex, Velociraptor, Triceratops, Stegosaurus] Animals: [dodo bird, bald eagle, cheetah, jaguar] Hard Substances: [lead, gold, silver, diamond] Liquids: [coke, milk, lemonade, vinegar] 12 Question 4: Find the proper adjectives in the word search and then fill in the blanks. (10%) a. Ice hockey is her ___________ sport. b. Skateboarding on the street is ____________. c. Can you speak up? It’s too ___________ here. d. The diamond on the ring is very _____________. e. She bought a ___________ laptop computer. B R I G H T E C U S D R E Y T R E M B L H A E N Y U W O E O L I N A L F A V O R I T E G M B R E T L I A R C E N O I S Y G I P U O R I G H T E R U G E L O S P E C I A L E S E U F E C T F A K E R I S 13 Question 5: Choose the best answer. (10%) Bigfoot: Native American and Canadian Indian tribes have told stories for thousands of years about giant ape-men living in the forests of western United States and Canada. They called these creatures Sasquatch, Yerin, or Mountain Devils. They were described as being very tall (2-3m), covered in thick, dark hair and having bad odor. Today, they are called Bigfoot because of their big footprints they leave in the ground. The Bigfoot’s body is very muscular and ape-like, but it walks upright and has a face similar to that of a human. Some say Bigfoot is still a mystery today. Dr. Grover Krantz believes that Bigfoot may be a kind of animal known as a Gigantopithecus that lived in Asia over 300,000 years ago and looked like a mix between an ape and a very large man. Dr. Krantz thinks that these animals, moved from Asia to the Northwest in America and Canada where there was a lot of food. Other people say that all the videos and photographs of Bigfoot are really pictures of people wearing an ape costume. They also believe that the Bigfoot footprints are really just bears, or footprints made by people to fool scientists. Question 5: 1) How did Bigfoot get its name? a. The Native Indians gave them that name. b. Bigfoot left large footprints in the ground. 2) Which of the following best describes Bigfoot? a. Tall, thin and hairy. b. Tall, muscular and hairy. 3) What does Dr. Grover Krantz believe about Bigfoot? a. A kind of animal that lived in America 300,000 years ago. b. A kind of ape-like human that lived in Asia 300,000 years ago. 4) Why did Bigfoot move from Asia? a. There were other Bigfoots in America and Canada. b. There wasn’t enough food in Asia 5) Which of the following is not true? a. Only pictures of Bigfoot have been taken. b. Bigfoot is also known as Sasquatch, Yerin, or Mountain Devil. 14 Question 6: Use the menu below and answer the questions. (10%) Question 6: a. Where is "The Best Café on the Plant" located? b. Which is the least expensive main dish you can order? c. How many different dressings can you choose from? d. Sandy will finish work at 7:00 on Friday. After that, she will go to the gym for an hour and a half. Can she still have dinner at “The Best Café on the Plant?” e. Luke and his friends want to try everything on the menu. They will have two orders of each. How much money will they spend in total? Open Monday to Saturday Lunch: 11:00~2:00 Dinner: 5:30~9:30 45 BLUE MOUNTAIN ROAD, MOUNTAIN VIEW 15 2011  第一階段 數學個人競速賽 Math League 6th Grade (AML6) 全美6年級數學分級能力測驗參考答案 1 2 3 4 5 6 7 8 A C C D A D A or B A 9 10 11 12 13 14 15 16 B C B B A C A D 17 18 19 20 21 22 23 24 D B C A B B D B 25 26 27 28 29 30 31 32 C D A C B A B A 33 34 35 D D C 第二階段 數學達人團隊賽參考答案 題號 參 考 答 案 1 64 2 早上09: 20 3 1 48 6 (平方單位) 4 8800 ( 2 cm ) 5 41個 6 (1) 19立方單位 (2) 54平方單位 (3) 56個 7 (1) 3個 (2) 5個 (3) 11個 16 第二階段 英文達人團隊賽參考答案 Question 1: Look at the chart below and answer the questions. (10%) a. Stove, it is the only item not seen in a bathroom. b. Deer, it is the only mammal/non-reptile. c. Parrot, it is the only bird that can fly. d. Drum, the only instrument you don’t blow into to play. (a percussion instrument) Question 2: Look at the categories below and choose the best answer. (10%) a. Dodo bird b. Velociraptor c. Diving d. Milk e. Diamond Question 3: Read the questions below and answer them in complete sentences. (10%) a. There are 1200 minutes in 20 hours. b. Seven months have 31 days. They are January, March, May, July, August, October, and December. c. The months of February, November and December have eight letters in them. d. The next leap year is 2012. e. Her Chinese zodiac is in the year of the tiger. Question 4: Find the proper adjectives in the word search and fill them into the sentences. (10%) a. Ice hockey is her favorite sport. b. Skateboarding on the street is dangerous. c. Can you speak up? It’s too noisy here. d. The diamond on the ring is very bright. e. She bought a special laptop computer. Question 5: Choose the best answer. (10%) a. B b. B c. B d. B e. A Question 6: Read the flyer from the restaurant and answer the questions below. (10%) a. “The Best Café on the Plant” is located at 45 Blue Mountain Road in Mountain View. b. The Fish and Chips is the least expensive main dish you can order. c. You can choose from five different dressings. d. Yes, she can still have dinner at “The Best Café on the Plant.” Luke and his friends will spend $4620.00 in total. B R I G H T E C U S D R E Y T R E M B L H A E N Y U W O E O L I N A L F A V O R I T E G M B R E T L I A R C E N O I S Y G I P U O R I G H T E R U G E L O S P E C I A L E S E U F E C T F A K E R I S 17
相簿設定
標籤設定
相簿狀態